top of page

SEEK YOU – SEEK YOU – SEEK YOU 

this is PAØREY, PAØREY calling seek you on 2 meters

and standing by for any call

Dutch Amateur Radio Station

PAØREY

Op 8 mei 1972 ben ik op 17 jarige leeftijd geslaagd voor het amateur-zendexamen. Op grond hiervan kreeg ik van PTT een Verklaring van Bevoegdheid voor het bedienen van een amateurzender, waar een machtiging C voor was vereist. Echter, het gebruik van een amateurzender was onder de 18 jaar niet toegestaan, waardoor ik nog even moest wachten. Hierop heb ik vervolgens een Philips mobilofoon type SRR 296 omgebouwd naar de 2 meter band (144 - 146 MHz) en deze ter keuring aangeboden bij de Radio Controle Dienst. Deze werd op 14 februari 1974 goedgekeurd en toen kon ik als zendamateur aan de slag. Daarna heb ik hier (te jong, geen geld, avondstudie, kinderen, drukke baan, etc) eigenlijk nooit echt iets meer mee gedaan. In beginsel zou ik nu dus willen starten, waar ik in 1972 geëindigd ben: een simpele 2-meter verbinding opzetten. Maar ... ik weet niet of ik daar nog wel echt lang lol aan ga beleven. Als jochie van 17 jaar -in een radiobuizen tijdperk, zonder computers, internet en mobiele telefonie- kijk je daar toen natuurlijk anders naar, dan dat je dit nu als pensionado in een tijdperk van 5G doet. Bovendien ben ik inmiddels ook opgewaardeerd van C-amateur naar de Full-Licence registratie, waardoor ik nu de 2-meter beperking van destijds niet meer heb. Nu zou het natuurlijk zo maar kunnen dat 'de wereld rond' zenden me eigenlijk veel meer aanspreekt. Hierdoor heb ik lang in dubio gezeten: eerst een 2 meter setje kopen of meteen een gelikte all-band tranceiver aanschaffen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor het 2-meter setje. En .... op zondag 28 juni 2020 heb ik hiermee mijn allereerste verbinding gemaakt. De eerste uitzending van Dutch Amateur Radio Station PAØREY is een feit !!

• Astropeiler Stockert

- Radiotelescoop te Stockert in Duitsland -

A message from Stockert ...

.--   .   .-..   -.-   ---   --   /   ---   .--.   /   -..   .   /  .--   .   -...   ...   ..   -   .   /   ...-   .-   -.   /   .--.    .-   -----   .-.   .   -.--

Zendamateur

Een zendamateur, soms ook wel radioamateur genoemd, houdt zich hobbymatig bezig met experimenteren en het doen van radio onderzoek. Vaak doen ze dat met zelfgebouwde middelen.

WAT IS EEN ZENDAMATEUR

 • zenders, ontvangers en randapparatuur bouwen

 • antennes en antennemasten bouwen

 • digitale communicatietechnieken ontwikkelen

 • softwarematige radio's ontwikkelen

 • radioverbindingen maken

 • propagatie onderzoeken

 • noodcommunicatie opzetten

Zendamateur of Radiopiraat

Zendamateurs moeten een diploma halen, voordat zij actief mogen zenden. Na het behalen van dit diploma heeft de zendamateur de benodigde basiskennis en krijgt hij een frequentie toegewezen waarop hij legaal mag uitzenden.

Piraten zijn, in tegenstelling tot zendamateurs, wettelijk gezien niet ter zake kundig in het gebruik van zendapparatuur, beschikken niet over de benodigde wetskennis en zijn niet geregistreerd. Radiopiraten maken radioprogramma’s die ze uitzenden op frequenties die toegewezen zijn aan andere gebruikers. Dit illegale gebruik van frequenties van anderen kan leiden tot gevaarlijke situaties.

• Maunsell Forts

- voormalige luchtafweerbasis voor de kust van Engeland die in de jaren 1960 gebruikt werd door de Britse piratenzender Radio City -

Examen

Voordat iemand zendamateur kan worden, moet hij een examen afleggen. De zendamateur laat zo zien dat hij de basiskennis van het zendamateurisme beheerst en verantwoord zijn apparatuur kan bedienen. Hierdoor wordt zo goed mogelijk voorkomen dat iemand bij het zenden storingen veroorzaakt. Storingen zijn namelijk niet alleen lastig, maar kunnen ook onveilige situaties veroorzaken, bijvoorbeeld in het luchtverkeer.

Er bestaan twee soorten examens: Novice (N) en Full (F). Iemand die slaagt voor het Full examen heeft alle rechten die er zijn voor zendamateurs. Iemand die een Novice examen heeft afgelegd, heeft een beperkte bevoegdheid en mag maar een beperkt aantal frequenties gebruiken met een maximum zendvermogen van 25 Watt.

Registratie

Om zelf als radioamateur te mogen zenden is het hebben van een registratie wettelijk verplicht. Er bestaan twee registraties: Novice (N) en Full-Licence (F). Om een registratie te bemachtigen moet je examen doen. De examens voor een registratie worden meerdere malen per jaar door de SRE afgenomen. Bij voldoende deelname kan in een afdeling een extra examen gedaan worden. Nadat iemand geslaagd is voor het examen, kan hij zich als radiozendamateur registreren bij Agentschap Telecom, de toezichthouder op het gebruik van frequenties. Bij de registratie krijgt de zendamateur een naam. Dit wordt een “identificatie” of “callsign” genoemd. Deze calls zijn internationaal vastgesteld. Ieder callsign is uniek en zorgt ervoor dat elke zendamateur individueel herkenbaar is

Een callsign bestaat uit twee delen: een prefix, die het land aangeeft waar de amateur woont en een suffix, die het betreffende amateurstation identificeert. De prefix is meestal een combinatie van letters en cijfers. De prefix van Nederland is te herkennen aan de letter P gevolgd door de letter A t/m I en een cijfer. Een voorbeeld van een Nederlands callsign is PAØREY.

Licenties


N - LICENCE

 • Novice

 • de Novice registratie is het eenvoudigst

 • maximaal vermogen is 25 Watt (PEP)

 • toegang tot de 40m, 20m, 10m, 2m en de 70cm band
F - LICENCE

 • Full

 • voor een Full registratie is meer kennis nodig

 • maximaal vermogen is 400 Watt (PEP)

 • toegang tot alle amateurbandenVerbindingen

Er zijn veel verschillende manieren waarop verbindingen tot stand komen. Een van de oudste en bekendste manieren is morsecode. Deze techniek gebruikte Guglielmo Marconi voor zijn experimenten met zijn vonkzender. Andere soorten signalen die verstuurd worden, zijn FM, AM en televisie. Omdat radiosignalen goed te weerkaatsen zijn, kunnen zelfs de maan en meteorieten gebruikt worden als spiegel om signalen te (weer)kaatsen en verbinding te leggen.

Een met succes tot stand gebrachte verbinding heet in zendamateurjargon een “QSO”. Dit is een internationaal vastgestelde code. Internationale contacten worden vaak wederzijds bevestigd met een QSL-kaart. Dat is een 'ansichtkaart' die de zendamateurs aan elkaar versturen waarop de datum van de verbinding genoemd wordt.

Frequentiegroepen

Sinds er omroepontvangers zijn, zijn frequentie reeksen binnen het radiospectrum gegroepeerd in een benaming, of een afkorting. Deze benamingen zijn gemaakt in de tijd dat de meeste omroepzenders op de middengolf zaten. In die tijd was alles daarboven “hoog”, omdat het in de beginjaren lastiger en dus ongebruikelijker was om die frequenties te kunnen gebruiken. Zendamateurs hebben verspreid in de onderstaande reeksen stukjes frequentieband toegewezen gekregen.

B

LF

MF

HF

VHF

UHF

SHF

EHF

Naam

Low Frequency

Medium Frequency

High Frequency

Very High Frequency

Ultra High Frequency

Super High Frequency

Steingaden

Golflengte

Langegolf

Middengolf

Korte golf

Ultra korte golf

-

-

-

Frequentie

tussen 30 kHz en 300 kHz

tussen 300 KHz en 3 MHz

tussen 3 MHz en 30 MHz

tussen 30 MHz en 300 MHz

tussen 0,3 GHz en 3 GHz

tussen 3 GHz en 30 GHz

tussen 30 GHz en 300 GHz

Opmerking

 

1 MHz = 1.000 kHz1 GHz = 1.000 MHzFrequentiebanden

Zendamateurs mogen bepaalde banden gebruiken voor hun hobby. Hier vind je een heel globaal overzicht van de toegewezen banden in Nederland. Deze banden gelden in elk geval voor Full-Licence (F) zendamateurs. Voor Novice (N) zendamateurs kunnen beperkingen gelden voor het gebruik van deze banden.

Golflengtes

Golflengte

2, 2 kilometer

-

160 meter

80 meter

40 meter

30 meter

20 meter

17 meter

15 meter

12 meter

10 meter

6 meter

4 meter

2 meter

70 centimeter

23 centimeter

13 centimeter

9 centimeter

6 centimeter

3 centimeter

Frequentie 

135,7 kHz – 137,8 kHz

501 – 505 kHz

1,810 – 2,000 MHz

3,500 – 3,800 MHz

7,000 – 7,200 MHz

10,100 – 10,150 MHz

14,000 – 14,350 MHz

18,068 – 18,168 MHz

21,000 – 21,450 MHz

24,890 – 24.990 MHz

28,000 – 29,700 MHz

50,000 – 52,000 MHz

70 – 70,5 MHz

144 – 146 MHz

430 – 440 MHz

1240 – 1300 MHz

2300 – 2450 MHz

3400 – 3410 MHz

5650 – 5850 MHz

10 – 10.5 GHz

Band

LF

MF

MF

MF

HF

HF

HF

HF

HF

HF

HF

VHF

VHF

VHF

UHF

UHF

UHF

SHF

SHF

SHF

Morsecode

"De oude Grieken hadden al ‘heldere’ ideeën voor contact op lange afstand. Op hoge heuvels stonden mensen met fakkels die met lichtsignalen belangrijke boodschappen aan elkaar doorgaven. De Romeinen keken dat kunstje af en gebruikten ook fakkels als seinmiddel op de wachttorens langs de grenzen van het Romeinse Rijk. Maar ze moesten wel oppassen dat ze niet in slaap vielen. De Indianen lieten hun boodschappen in rook opgaan. Met smeulend gras en dekens maakten ze rooksignalen. Ze konden de rook zelfs een kleurtje geven door bepaalde mineralen op het vuur te strooien. Maar bij een flinke bui werkte het niet. In de negentiende eeuw bedachten de Fransen een apparaatje om letters te seinen. De berichten waren dan met een verrekijker te lezen. 

Minpuntje: de vijand kon ze ook lezen. Pas in 1837 vond de uitvinder Samuel Morse een manier uit om via een kabel elektrische signalen te versturen. Die signalen bestonden uit korte en lange stroomstootjes. De ontvanger zette de stroomstootjes over op een graveernaald die ze op een vel papier afdrukte. Elke letter en cijfer had zijn eigen combinatie van lange en korte signalen: de morsecode. Later werden de signalen vervangen door een pieptoon, zodat het bericht meteen uitgeschreven kon worden. Al snel was de hele wereld via telegraafkabels met elkaar verbonden. Kabelspaghetti. Daarom werden telegraafkabels onder de grond aangelegd, zelfs onder de oceaanbodem. Aan deze kabelspaghetti kwam een einde toen men de radiogolven ontdekte. Die verspreiden zich in de lucht zónder draad. Een zendantenne stuurt de morsetekens als radiogolf de lucht in en een ontvangstantenne vangt ze dan…tuut...tuut…tuut...tuut...weer op. Simpel!"


Het animatiefilmpje van de ZDF bekijken?

Klik op de seinsleutel.

Software Defined Radio

Maak van je eigen computer, laptop, tablet of smartphone een SDR ontvanger.


Een SDR (Software Defined Radio) oftewel software-gedefinieerd radiosysteem is een radiocommunicatiesysteem waarin onderdelen die normaal hardware zijn, door software zijn vervangen. Een vaak gebruikte module (van ca. € 15,- ) is de RTL DVB-T stick. Hiermee ontvang je dan:


● Omroepzenders

● Radioamateurs

● Luchtvaart (vliegtuigen en verkeersleiding)

● Scheepvaart (marifoon)

● Bedrijfscommunicatie (portofoons)

● 27Mc (CB)


Even op de 2 meter meeluisteren via de SDR ontvanger van PI1DFT uit Delft ?

Klik op de hoofdtelefoon.

Tranceiver

Kenwood TS - 711E

Antenne   |   Dual band VHF - UHF antenne   |   Diamond X-50N

Antennekabel   |   Coax   |   Hyperflex 10 Coaxkabel

Download

Frequentieoverzicht

Overzicht van de aan radiozendamateurs toegewezen frequenties.


Het frequentieoverzicht downloaden?

Klik op het beeld van de oscilloscoop.

VERON - Formuleblad

Het Veron Formuleblad downloaden?

Klik op de formule E=mc2 van Albert Einstein.
Proefexamen voor de Full - Licence

Met het cursusboek voor het F-examen van de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek (VERON) heb je het materiaal in huis om het examen voor de Full - Licence succesvol af te leggen.


Een proefexamen F maken?

Klik op het cursusboek.P.S. Het cursusboek zelf is te koop bij de VERON.

Proefexamen voor de Novice - Licence

Met het cursusboek voor het N-examen van de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek (VERON) heb je het materiaal in huis om het examen voor de Novice - Licence succesvol af te leggen.


Een proefexamen N maken?

Klik op de cover van het cursusboekP.S. Het cursusboek zelf is te koop bij de VERON
Morse - - / - - - / . - . / . . . / . 

Morse is een communicatiecode, bestaande uit met tussenpozen uitgezonden signalen, die letters, leestekens en cijfers representeren. De code werd in 1835 uitgevonden en ontwikkeld door Samuel Morse met het doel deze te gebruiken voor de telegrafie. Bij de telegraaf kon men alleen maar kiezen uit twee toestanden: sleutel naar beneden (= stroom) of sleutel niet bediend (= geen stroom) en tijdsduur (kort of lang). Telegrafie wordt algemeen beschouwd als een voorloper van de latere digitale communicatie.


Het Morse alfabet downloaden?

Klik op de Morse-munt.

Morse code gaat veranderen

Het betreft de meest ingrijpende wijziging sinds jaren, maar ook een enorme verbetering van de morsecode sinds de uitvinding daarvan. De gebruikelijke lange streep wordt binnenkort vervangen door een punt met een 50 Hz hogere toon dan de 'normale' punt. In plaats van een streep hoor je dan een punt met een wat hogere toon. Dit wordt gedaan om decodering van morsecode met behulp van computers bij de monitorstations van de Nationale Overheden sterk te verbeteren.

Het volledige artikel lezen?

Klik op de seinsleutel.


Better Days

Muziek luisteren was het enige dat FARC-gevangen door hun bewakers werd toegestaan. Om 16 gevangen genomen soldaten van het Colombiaans leger uit handen van de FARC te bevrijden liet Kolonel Jose Espejo in 2010 een bijzonder popnummer maken. In de hiervoor geschreven popsong …….LEES VERDER


De codering beluisteren / bekijken? Klik op BETTER DAYS


Het hele nummer beluisteren? Klik op het plaatje

PAØREY - Transmitting Live

Luister naar PAØREY - Transmitting Live !!
Klik op de buizenzender.Video

Morse   |   The Rythm of the Code

Morse leren? Start de video !

Contact

PAØREY

CONTACT


 • Dutch Amateur Radio Station

 • CQ 14 - ITU 27 - LOC JO21VJ

 • GPS: N 51°24.925' - E005°49.560'

 • T: 0493 | 34 21 78

 • E: pa0rey "at" kpnmail "dot" nl

 • W: www.pa0rey.nl

© 2021 / last update: 03-11-21

bottom of page