- Trails of the Unexpected -
Travelz
SEEK YOU – SEEK YOU – SEEK YOU
this is PAØREY, PAØREY calling seek you on 2 meters
and standing by for any call
Dutch Amateur Radio Station
PAØREY
Op 8 mei 1972 ben ik op 17 jarige leeftijd geslaagd voor het amateur-zendexamen. Op grond hiervan kreeg ik van PTT een Verklaring van Bevoegdheid voor het bedienen van een amateurzender, waar een machtiging C voor was vereist. Echter, het gebruik van een amateurzender was onder de 18 jaar niet toegestaan, waardoor ik nog even moest wachten. Hierop heb ik vervolgens een Philips mobilofoon type SRR 296 omgebouwd naar de 2 meter band (144 - 146 MHz) en deze ter keuring aangeboden bij de Radio Controle Dienst. Deze werd op 14 februari 1974 goedgekeurd en toen kon ik als zendamateur aan de slag. Daarna heb ik hier (te jong, geen geld, avondstudie, kinderen, drukke baan, etc) eigenlijk nooit echt iets meer mee gedaan. In beginsel zou ik nu dus willen starten, waar ik in 1972 geëindigd ben: een simpele 2-meter verbinding opzetten. Maar ... ik weet niet of ik daar nog wel echt lang lol aan ga beleven. Als jochie van 17 jaar -in een radiobuizen tijdperk, zonder computers, internet en mobiele telefonie- kijk je daar toen natuurlijk anders naar, dan dat je dit nu als pensionado in een tijdperk van 5G doet. Bovendien ben ik inmiddels ook opgewaardeerd van C-amateur naar de Full-Licence registratie, waardoor ik nu de 2-meter beperking van destijds niet meer heb. Nu zou het natuurlijk zo maar kunnen dat 'de wereld rond' zenden me eigenlijk veel meer aanspreekt. Hierdoor heb ik lang in dubio gezeten: eerst een 2 meter setje kopen of meteen een gelikte all-band tranceiver aanschaffen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor het 2-meter setje. En .... op zondag 28 juni 2020 heb ik hiermee mijn allereerste verbinding gemaakt. De eerste uitzending van Dutch Amateur Radio Station PAØREY is een feit !!
• Astropeiler Stockert
- Radiotelescoop te Stockert in Duitsland -
A message from Stockert ...
.-- . .-.. -.- --- -- / --- .--. / -.. . / .-- . -... ... .. - . / ...- .- -. / .--. .- ----- .-. . -.--
Zendamateur
Een zendamateur, soms ook wel radioamateur genoemd, houdt zich hobbymatig bezig met experimenteren en het doen van radio onderzoek. Vaak doen ze dat met zelfgebouwde middelen.
WAT IS EEN ZENDAMATEUR
zenders, ontvangers en randapparatuur bouwen
antennes en antennemasten bouwen
digitale communicatietechnieken ontwikkelen
softwarematige radio's ontwikkelen
radioverbindingen maken
propagatie onderzoeken
noodcommunicatie opzetten
Zendamateur of Radiopiraat
Zendamateurs moeten een diploma halen, voordat zij actief mogen zenden. Na het behalen van dit diploma heeft de zendamateur de benodigde basiskennis en krijgt hij een frequentie toegewezen waarop hij legaal mag uitzenden.
Piraten zijn, in tegenstelling tot zendamateurs, wettelijk gezien niet ter zake kundig in het gebruik van zendapparatuur, beschikken niet over de benodigde wetskennis en zijn niet geregistreerd. Radiopiraten maken radioprogramma’s die ze uitzenden op frequenties die toegewezen zijn aan andere gebruikers. Dit illegale gebruik van frequenties van anderen kan leiden tot gevaarlijke situaties.
• Maunsell Forts
- voormalige luchtafweerbasis voor de kust van Engeland die in de jaren 1960 gebruikt werd door de Britse piratenzender Radio City -
Examen
Voordat iemand zendamateur kan worden, moet hij een examen afleggen. De zendamateur laat zo zien dat hij de basiskennis van het zendamateurisme beheerst en verantwoord zijn apparatuur kan bedienen. Hierdoor wordt zo goed mogelijk voorkomen dat iemand bij het zenden storingen veroorzaakt. Storingen zijn namelijk niet alleen lastig, maar kunnen ook onveilige situaties veroorzaken, bijvoorbeeld in het luchtverkeer.
Er bestaan twee soorten examens: Novice (N) en Full (F). Iemand die slaagt voor het Full examen heeft alle rechten die er zijn voor zendamateurs. Iemand die een Novice examen heeft afgelegd, heeft een beperkte bevoegdheid en mag maar een beperkt aantal frequenties gebruiken met een maximum zendvermogen van 25 Watt.
Registratie
Om zelf als radioamateur te mogen zenden is het hebben van een registratie wettelijk verplicht. Er bestaan twee registraties: Novice (N) en Full-Licence (F). Om een registratie te bemachtigen moet je examen doen. De examens voor een registratie worden meerdere malen per jaar door de SRE afgenomen. Bij voldoende deelname kan in een afdeling een extra examen gedaan worden. Nadat iemand geslaagd is voor het examen, kan hij zich als radiozendamateur registreren bij Agentschap Telecom, de toezichthouder op het gebruik van frequenties. Bij de registratie krijgt de zendamateur een naam. Dit wordt een “identificatie” of “callsign” genoemd. Deze calls zijn internationaal vastgesteld. Ieder callsign is uniek en zorgt ervoor dat elke zendamateur individueel herkenbaar is
Een callsign bestaat uit twee delen: een prefix, die het land aangeeft waar de amateur woont en een suffix, die het betreffende amateurstation identificeert. De prefix is meestal een combinatie van letters en cijfers. De prefix van Nederland is te herkennen aan de letter P gevolgd door de letter A t/m I en een cijfer. Een voorbeeld van een Nederlands callsign is PAØREY.
Licenties
N - LICENCE
Novice
de Novice registratie is het eenvoudigst
maximaal vermogen is 25 Watt (PEP)
toegang tot de 40m, 20m, 10m, 2m en de 70cm band
F - LICENCE
Full
voor een Full registratie is meer kennis nodig
maximaal vermogen is 400 Watt (PEP)
toegang tot alle amateurbanden
Verbindingen
Er zijn veel verschillende manieren waarop verbindingen tot stand komen. Een van de oudste en bekendste manieren is morsecode. Deze techniek gebruikte Guglielmo Marconi voor zijn experimenten met zijn vonkzender. Andere soorten signalen die verstuurd worden, zijn FM, AM en televisie. Omdat radiosignalen goed te weerkaatsen zijn, kunnen zelfs de maan en meteorieten gebruikt worden als spiegel om signalen te (weer)kaatsen en verbinding te leggen.
Een met succes tot stand gebrachte verbinding heet in zendamateurjargon een “QSO”. Dit is een internationaal vastgestelde code. Internationale contacten worden vaak wederzijds bevestigd met een QSL-kaart. Dat is een 'ansichtkaart' die de zendamateurs aan elkaar versturen waarop de datum van de verbinding genoemd wordt.
Frequentiegroepen
Sinds er omroepontvangers zijn, zijn frequentie reeksen binnen het radiospectrum gegroepeerd in een benaming, of een afkorting. Deze benamingen zijn gemaakt in de tijd dat de meeste omroepzenders op de middengolf zaten. In die tijd was alles daarboven “hoog”, omdat het in de beginjaren lastiger en dus ongebruikelijker was om die frequenties te kunnen gebruiken. Zendamateurs hebben verspreid in de onderstaande reeksen stukjes frequentieband toegewezen gekregen.
B
LF
MF
HF
VHF
UHF
SHF
EHF
Naam
Low Frequency
Medium Frequency
High Frequency
Very High Frequency
Ultra High Frequency
Super High Frequency
Steingaden
Golflengte
Langegolf
Middengolf
Korte golf
Ultra korte golf
-
-
-
Frequentie
tussen 30 kHz en 300 kHz
tussen 300 KHz en 3 MHz
tussen 3 MHz en 30 MHz
tussen 30 MHz en 300 MHz
tussen 0,3 GHz en 3 GHz
tussen 3 GHz en 30 GHz
tussen 30 GHz en 300 GHz
Opmerking
1 MHz = 1.000 kHz
1 GHz = 1.000 MHz
Frequentiebanden
Zendamateurs mogen bepaalde banden gebruiken voor hun hobby. Hier vind je een heel globaal overzicht van de toegewezen banden in Nederland. Deze banden gelden in elk geval voor Full-Licence (F) zendamateurs. Voor Novice (N) zendamateurs kunnen beperkingen gelden voor het gebruik van deze banden.
Golflengtes
Golflengte
2, 2 kilometer
-
160 meter
80 meter
40 meter
30 meter
20 meter
17 meter
15 meter
12 meter
10 meter
6 meter
4 meter
2 meter
70 centimeter
23 centimeter
13 centimeter
9 centimeter
6 centimeter
3 centimeter
Frequentie
135,7 kHz – 137,8 kHz
501 – 505 kHz
1,810 – 2,000 MHz
3,500 – 3,800 MHz
7,000 – 7,200 MHz
10,100 – 10,150 MHz
14,000 – 14,350 MHz
18,068 – 18,168 MHz
21,000 – 21,450 MHz
24,890 – 24.990 MHz
28,000 – 29,700 MHz
50,000 – 52,000 MHz
70 – 70,5 MHz
144 – 146 MHz
430 – 440 MHz
1240 – 1300 MHz
2300 – 2450 MHz
3400 – 3410 MHz
5650 – 5850 MHz
10 – 10.5 GHz
Band
LF
MF
MF
MF
HF
HF
HF
HF
HF
HF
HF
VHF
VHF
VHF
UHF
UHF
UHF
SHF
SHF
SHF
Morsecode
"De oude Grieken hadden al ‘heldere’ ideeën voor contact op lange afstand. Op hoge heuvels stonden mensen met fakkels die met lichtsignalen belangrijke boodschappen aan elkaar doorgaven. De Romeinen keken dat kunstje af en gebruikten ook fakkels als seinmiddel op de wachttorens langs de grenzen van het Romeinse Rijk. Maar ze moesten wel oppassen dat ze niet in slaap vielen. De Indianen lieten hun boodschappen in rook opgaan. Met smeulend gras en dekens maakten ze rooksignalen. Ze konden de rook zelfs een kleurtje geven door bepaalde mineralen op het vuur te strooien. Maar bij een flinke bui werkte het niet. In de negentiende eeuw bedachten de Fransen een apparaatje om letters te seinen. De berichten waren dan met een verrekijker te lezen.
Minpuntje: de vijand kon ze ook lezen. Pas in 1837 vond de uitvinder Samuel Morse een manier uit om via een kabel elektrische signalen te versturen. Die signalen bestonden uit korte en lange stroomstootjes. De ontvanger zette de stroomstootjes over op een graveernaald die ze op een vel papier afdrukte. Elke letter en cijfer had zijn eigen combinatie van lange en korte signalen: de morsecode. Later werden de signalen vervangen door een pieptoon, zodat het bericht meteen uitgeschreven kon worden. Al snel was de hele wereld via telegraafkabels met elkaar verbonden. Kabelspaghetti. Daarom werden telegraafkabels onder de grond aangelegd, zelfs onder de oceaanbodem. Aan deze kabelspaghetti kwam een einde toen men de radiogolven ontdekte. Die verspreiden zich in de lucht zónder draad. Een zendantenne stuurt de morsetekens als radiogolf de lucht in en een ontvangstantenne vangt ze dan…tuut...tuut…tuut...tuut...weer op. Simpel!"
Het animatiefilmpje van de ZDF bekijken?
Klik op de seinsleutel.
Software Defined Radio
Maak van je eigen computer, laptop, tablet of smartphone een SDR ontvanger.
Een SDR (Software Defined Radio) oftewel software-gedefinieerd radiosysteem is een radiocommunicatiesysteem waarin onderdelen die normaal hardware zijn, door software zijn vervangen. Een vaak gebruikte module (van ca. € 15,- ) is de RTL DVB-T stick. Hiermee ontvang je dan:
● Omroepzenders
● Radioamateurs
● Luchtvaart (vliegtuigen en verkeersleiding)
● Scheepvaart (marifoon)
● Bedrijfscommunicatie (portofoons)
● 27Mc (CB)
Even op de 2 meter meeluisteren via de SDR ontvanger van PI1DFT uit Delft ?
Klik op de hoofdtelefoon.
Tranceiver
Kenwood TS - 711E
Kantelmast | Aluminium | 12 meter | 4 delen van 3 meter
Antenne | Dual band VHF - UHF antenne | Diamond X-50N
Tophoogte | 28,43 + 12 + 1,70 | 42,13 meter +NAP
Antennekabel | Coax | Hyperflex 10 Coaxkabel
Download
Proefexamen voor de Full - Licence
Met het cursusboek voor het F-examen van de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek (VERON) heb je het materiaal in huis om het examen voor de Full - Licence succesvol af te leggen.
Een proefexamen F maken?
Klik op het cursusboek.
P.S. Het cursusboek zelf is te koop bij de VERON.
Proefexamen voor de Novice - Licence
Met het cursusboek voor het N-examen van de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek (VERON) heb je het materiaal in huis om het examen voor de Novice - Licence succesvol af te leggen.
Een proefexamen N maken?
Klik op de cover van het cursusboek
P.S. Het cursusboek zelf is te koop bij de VERON
Morse - - / - - - / . - . / . . . / .
Morse is een communicatiecode, bestaande uit met tussenpozen uitgezonden signalen, die letters, leestekens en cijfers representeren. De code werd in 1835 uitgevonden en ontwikkeld door Samuel Morse met het doel deze te gebruiken voor de telegrafie. Bij de telegraaf kon men alleen maar kiezen uit twee toestanden: sleutel naar beneden (= stroom) of sleutel niet bediend (= geen stroom) en tijdsduur (kort of lang). Telegrafie wordt algemeen beschouwd als een voorloper van de latere digitale communicatie.
Het Morse alfabet downloaden?
Klik op de Morse-munt.
Morse code gaat veranderen
Het betreft de meest ingrijpende wijziging sinds jaren, maar ook een enorme verbetering van de morsecode sinds de uitvinding daarvan. De gebruikelijke lange streep wordt binnenkort vervangen door een punt met een 50 Hz hogere toon dan de 'normale' punt. In plaats van een streep hoor je dan een punt met een wat hogere toon. Dit wordt gedaan om decodering van morsecode met behulp van computers bij de monitorstations van de Nationale Overheden sterk te verbeteren.
Het volledige artikel lezen?
Klik op de seinsleutel.
Better Days
Muziek luisteren was het enige dat FARC-gevangen door hun bewakers werd toegestaan. Om 16 gevangen genomen soldaten van het Colombiaans leger uit handen van de FARC te bevrijden liet Kolonel Jose Espejo in 2010 een bijzonder popnummer maken. In de hiervoor geschreven popsong …….LEES VERDER
De codering beluisteren / bekijken? Klik op BETTER DAYS
Het hele nummer beluisteren? Klik op het plaatje
Video
Morse | The Rythm of the Code
Contact
PAØREY
CONTACT
Dutch Amateur Radio Station
CQ 14 - ITU 27 - LOC JO21VJ
GPS: N 51°24.925' - E005°49.560'
T: 0493 | 34 21 78
E: pa0rey "at" kpnmail "dot" nl
© 2021 / last update: 03-11-21