top of page

A TRAIL IN TIBET

In april 2011 was ik -samen met dochter Annette- een maand in Tibet. Tijdens deze cultuurreis trokken we van Lhasa, gelegen in Tibet, over de spectaculaire ruige natuur van de Tibetaanse hoogvlakte naar Kathmandu in Nepal. Onderweg deden we -via oude pelgrimsroutes- Boeddhistische tempels, indrukwekkende musea, groteske paleizen en prachtige kloosters aan, terwijl we sliepen in guesthouses en tenten. We voeren over de Yurlang rivier en we bivakkeerden op het dak van de wereld: de Himalaya. We wandelden naar het mediatieoord Chim-puk en naar het op 5.200 meter hoogte gelegen .... Mount Everest Base Camp !!

AER MEA ARENA EST

( de lucht is mijn strijdtoneel )

Tibet

GESCHIEDENIS

Tibet kent een lange, roerige geschiedenis van het land. Een zeer lange geschiedenis, die al rond 127 voor Christus begint met Nyatri Tsanpo, de koning van Tubo. Over die eerste periode is echter weinig bekend.


In de loop der eeuwen groeide Tibet uit tot het belangrijkste boeddhistische land ter wereld. Halverwege de 17e eeuw kwam de religieuze Gelug-orde aan de macht, met aan het hoofd de Dalai Lama, vanaf dat moment de spirituele en politieke leider van Tibet.


Vanaf 1720 stond Tibet echter onder Chinese controle en had de Dalai Lama geen feitelijke macht meer. Pas in 1911 slaagden de Tibetanen er in om de macht terug te grijpen. Tibet was vervolgens onafhankelijk tot 1950, toen het Rode Leger van China het land binnenviel.


Tijdens een grote opstand van de Tibetanen in 1959, waarbij vele tienduizenden mensen om het leven kwamen, vluchtte de huidige Dalai Lama naar India en vormde daar een regering in ballingschap. De Tibetaanse bevolking werd te werk gesteld en boeddhistische kloosters werden geplunderd en vernietigd.


Tot de dood van Mao Zedong in 1976 werd het grootste deel van de Tibetaanse cultuurschatten verwoest en werden vele monniken en nonnen gemarteld en vermoord.

- Mount Everest - 

Cultuur

Niet alleen biedt Tibet een verscheidenheid aan natuur, ook heeft de cultuur van dit land werkelijk alles in huis. Tibetanen zijn etnisch en taalkundig verwant aan Chinezen, maar terwijl de Tibetanen een nomadisch bestaan leefden waren de Chinezen vanouds landbouwers. De Tibetaanse cultuur is beïnvloed door zowel de Chinese als de Indiase cultuur. Het Tibetaanse boeddhisme, dat vanuit zowel China als uit India hiernaartoe werd gebracht, is verweven met elementen uit oude inheemse natuurgodsdiensten en vormt het fundament van de unieke Tibetaanse geschiedenis en cultuur. Het boeddhisme heeft een grote invloed op het dagelijks leven van de inwoners. Overal kom je kloosters, tempels, pelgrims en monniken tegen. Ook de gewone burgers bidden veel met behulp van gebedsmolentjes. In de hoofdstad Lhasa staan het karakteristieke Potala-paleis, een kolossaal gebouw met vergulde daken waar de Dalai Lama's tot 1959 woonden. De 7e eeuwse Jokhangtempel is het spirituele centrum van Tibet. Dagelijks komen hier honderden pelgrims bidden en het is hier dan ook altijd een drukte van belang. De tempel en het bijbehorende plein zijn zeker een bezoek waard tijdens je reis

Reisgids

Dit handzame boekje worden uitgegeven door Dominicus​.

HIMALAYA


- IN HET SPOOR VAN HET TIBETAANSE BOEDDHISME - 



"Als wij aan Tibet of aan Tibetaans boeddhisme denken, krijgen we visioenen van zwevende monniken in mysterieuze kloosters en onbegrijpelijke esoterische rituelen....."




NOOT

Om politieke redenen wordt door de Chineese overheid een strenge grenscontrole op meegebrachte literatuur uitgevoerd. 


Bij aankomst in Lhasa is mijn reisgids "Himalaya" door de Chineese overheid geconfisqueerd.

Aanvullende  Informatie

  • Sjoerd de Vries

  • Dominicus

  • ISBN 90 - 257 - 3819 - 2

Route


  • Lhasa

  • Sameye

  • Chim - Puk

  • Yumba Lagang

  • Drigung Til

  • Mendro Gungar

  • Gandan

  • Gyantse

  • Shigatse

  • Sakya

  • Shegar

  • Rongbok

  • Tingri

  • Dhulikel

  • Kathmandu

- klik op de kaart voor weergave in Google Maps Viewer -

Reisschema

Datum

06 april

07 april

08 april

09 april

10 april

11 april

12 april

13 april

14 april

15 april

16 april

17 april

18 april

19 april

20 april

21 april

22 april

23 april

24 april

25 april

26 april

27 april

28 april

29 april

Van

Amsterdam

- - - 

Katmandu

Kathmandu

Lhasa

Lhasa

Lhasa

Lhasa

Samye

Samye

Lhasa

Drigung Til

Mendro Gungar

Lhasa

Lhasa

Gyantse

Gyantse

Shigatse

Sakya

Shegar

Rongbok

Tingri

The Last Resort

Dhulikel

Naar

Doha

Kathmandu


Lhasa




Samye

Chim - Puk

Yumbu Lagang

Drigung Til

Mendro Gungar

Gandan


Gyantse


Shigatse

Sakya

Shegar

Rongbok

Tingri

The Last Resort

Dhulikel

Kathmandu

Naar

 - - - 








Samye

Lhasa



Lhasa











Amsterdam

Hoogte

























Hoogteprofiel

Bergpassen

Pas

Kamba La

Karo La

Simi La

Yolung La

Gyatso La

Pang La

Lalung La

Tong La

Hoogte

4.794 meter

5.010 meter

4.356 meter

4.543 meter

5.220 meter

5.082 meter

5.200 meter

5.125 meter

Plaatsen

Kathmandu

Na een overstap in Doha (Quatar) vliegen we door naar Kathmandu, waar we in de middag aankomen. Op iedere straathoek van Kathmandu verwonderen we ons over de kunstig bewerkte tempels, huizen met schitterende houtgesneden ramen of kleurrijke rituelen. Het belangrijkste punt van de stad is Durbar Square, het centrale plein. Hier vind je tempels, musea, paleizen en religieuze beelden. Deze pleinen fungeren bovenal als ontmoetingsplaats. Als je hier gaat zitten zie je het dagelijkse leven van Nepal in een bonte mengelmoes aan je voorbijtrekken. In de, op 1200 meter hoogte gelegen, Kathmanduvallei bevinden zich nog twee andere koningssteden: Patan en Bhaktapur. Ook deze steden zijn gebouwd rond een Durbar Square en bezitten eveneens een onvoorstelbare schat aan hindoeïstische en boeddhistische kunst. We komen ogen en oren te kort ! In de valei zijn een aantal bijzondere tempels te bezichtigen. De Tibetaanse boeddhistische stupa Bodhnath is één van de belangrijkste centra van het Tibetaanse Boeddhisme. Het is de grootste stupa in Nepal en lijkt (vanuit de lucht) op een reusachtige Mandala. Vlak bij Bodhnath ligt de hindoeïstische tempel Pashupatinath aan de Bagmatirivier. Heilige mannen komen hier om te sterven en er vinden dan ook lijkwassingen en lijkverbrandingen plaats. Niet-hindoes mogen dit tempelcomplex niet betreden, maar vanaf een heuvel tegenover het heiligdom heb je een goed zicht op de rituelen die er plaatsvinden. Swayambunath is het oudste boeddhistische tempelcomplex van de vallei. Het wordt wel “de apentempel” genoemd, omdat er zoveel apen bivakkeren. Na een vermoeiende klim hebben we vanaf deze tempel een schitterend uitzicht op Kathmandu. 's Avonds genieten we in de wijk Thamel in één van de vele gezellige restaurants waar het heerlijk bijkomen is van onze lange reis.

Lhasa

In Lhasa verblijven we drie dagen. Iedereen kan hier zijn weegs gaan; er is in de directe omgeving heel wat te beleven. De eerste nachten slapen we wat onrustig. Het is erg koud in het hotel en we liggen inmiddels op grote hoogte. De stad bestaat uit twee delen: een Chinees gedeelte (dat schijnt te lijken op andere Chinese steden, met brede boulevards en immense gebouwen) en een Tibetaans gedeelte. Dit laatste herbergt smalle, kronkelige straatjes en witte huisjes die zijn aangetast door de felle zon en de extreme kou. Hoewel de Chinezen met harde hand proberen de mystieke eenheid van het land te verbreken, is dat nog niet gelukt. De vele kloosters die tijdens de Culturele Revolutie werden vernield zijn inmiddels voor een groot deel hersteld.

Het meest karakteristieke bouwwerk van Tibet is het Potalapaleis, gebouwd in de 17e eeuw in opdracht van de vijfde Dalai Lama. Men deed er vijftig jaar over om dit kolossale gebouw van 13 verdiepingen te bouwen.

Het dak is verguld en zie je al op kilometers afstand. Tot 1959 leefden de Dalai Lama's 's winters in de hoogste verdiepingen van het Rode Paleis, waar altaren en grafstupa's voor inmiddels acht lama's gebouwd zijn. Deze stupa's zijn bedekt met bladgoud, jade en edelstenen. De Potala herbergt een belangrijke bibliotheek en je vindt er vele muurschilderingen, thanka's en boeddhabeelden. Vanwege de toename van het aantal toeristen in Lhasa (o.a. door de nieuwe treinverbinding) is een bezoek aan de Potala in hoogseizoen niet te garanderen. Sterker: er is zelfs al een zwarte markt op gang gekomen. Om de doorstroming te bevorderen mogen we de Potala helaas maar maximaal één uur bezoeken en ... enkel in groepsverband.


Het spirituele centrum van Tibet is de Jokhang tempel. Deze tempel werd in de zevende eeuw gebouwd door de eerste boeddhistische koning van Tibet, Songtsen Gampo. In deze tempel staat het meest heilige beeld van Tibet, Jowo Sakyamuni. Dagelijks komen hier honderden pelgrims uit alle delen van Tibet om hun rondgang te maken rond dit heiligdom. Ze prevelen gebeden en draaien met hun gebedsmolens. Voor de ingang werpen ze zich op de grond, het zogenaamde prostreren. 's Ochtends is de tempel toegankelijk voor de lokale bevolking en is het er een drukte van belang: monniken prevelen in de diverse kapellen hun mantra's, pelgrims lopen kloksgewijs langs alle beelden en offeren geld, etenswaren en vooral yakboter om de honderden boterlampjes brandend te houden. We hebben geluk: tijdens ons bezoek aan de Jokhang tempel zien we dat het traliehek voor het beeld van Jowo Sakyamuni wordt geopend voor een groepje (rijkere ?) Tibetanen en we mogen aansluiten. Echt een cadeautje, want we zien nu welke rituelen er door de Tibetanen op, achter en onder het beeld worden uitgevoerd. Op het plein voor de Jokhang is van alles te koop, van gebedsvlaggen tot complete tenten. Vanaf het dakterras op de hoek van het Barkhor plein drinken we koffie en hebben we een mooi uitzicht op de gezellige drukte beneden.


Op een korte afstand van Lhasa liggen de kloosters Drepung en Sera. Ooit woonden en studeerden hier duizenden monniken; nu wonen er nog enkele honderden. In de enorme keuken van het Drepung klooster zie we de gigantische vaten waarin de boterthee gekookt wordt. In het Sera klooster bezoek we de drukkerij. Tegen betaling mag ik een foto maken. Aangezien de stuurse monnik gewoon doorgaat met zijn drukwerk c.q. categorisch weigert om even stil te zitten lukt het niet om in het donkere hok een scherpe foto te maken. Dus....vraag ik mijn geld (net zo brutaal als de monnik) gewoon weer terug. 's Middags wordt er op het binnenhof van het klooster vaak gedebatteerd door de monniken. Een fantastisch gezicht, al lijkt het er soms wel een beetje op dat ze het er gewoon om doen !!

 - prostrerende vrouwen in Lhasa -

- debaterende monniken -

Samye

Na ruim drie dagen in Lhasa zijn we voldoende geacclimatiseerd en gaan we op pad. Per bus rijden we in drie uur tot het oversteekpunt aan de brede Yarlungrivier. We stappen over op een houten sloep en varen in ruim een uur naar de overkant. In de verte verrijzen de voor het land karakteristieke kale bergen met een rijke schakering van allerlei bruintinten, een mooi contrast met de besneeuwde toppen. We vervolgen onze weg over een woest pad naar Samye. We nemen alle tijd om een bezoek te brengen aan dit eerste kloostercomplex van Tibet, waar we toevallig een gebedsceremonie meemaken. Het Samyecomplex is gebouwd in de vorm van een mandala en symboliseert het universum. We brengen de komende twee nachten door in een eenvoudig gastenverblijf vlakbij het klooster.

Chim - Puk

Na een heerlijke onstpannen dagje in Samye hebben we de dag erop de meditatiegrotten van Chim-Puk bezocht. Hier gaan ook veel pelgrims naartoe. Het eerste stuk naar de voet van de berg hebben we per per truck afgelegd. Daarna begon de pittige klim van twee uur naar de grotten. Het levert een goed beeld op van het leven van zowel de monniken als de nonnen, die hier lange tijd verblijven om hun leven te wijden aan het boeddhisme en om via meditatie de staat van verlichting te verkrijgen.

Later op de dag zouden we graag de helling van de prachtig met Tibetaanse vlaggetjes versierde Hepo Ri heuvel (achter het Samye klooster) zijn opgewandeld. Vanaf de top van de heuvel hadden we dan een mooi uitzicht gehad op het klooster en de omgeving. Maar......de wandeling naar de meditatiegrotten had erg veel energie gevraagd. Dus kozen we ervoor om op de binnenplaats van ons gastenverblijf onder het genot van een flesje koel, helder water lekker in het zonnetje te gaan zitten.

Yumbu Lagang

Per bus rijden we in een half uurtje terug naar de rivier. Hier schepen we in voor het tochtje over de Yarlungrivier. Onze bus staat op ons te wachten en brengt ons naar het indrukwekkende Yumbu Lagang paleis, het oudste bouwwerk in Tibet. Het is gebouwd in de 7e eeuw door de eerste Boeddhistische koning van Tibet, Songtsen Gampo. Tijdens de Culturele Revolutie is het bouwwerk voor een groot deel verwoest. Nu is het weer in zijn oorspronkelijke staat hersteld en wordt het gebruikt als tempel. Het uitzicht vanaf Yumbu Lagang over de vallei is prachtig. Ook de Tandruk tempel heeft een lange geschiedenis. Hij dateert uit de 7e eeuw. In één van de kapellen hangt een zeer bijzondere thanka, gemaakt van parels. We rijden terug naar Lhasa en komen langs akkers waar meestal gerst of koolzaad verbouwd wordt en we zien hoe op traditionele wijze landbouw wordt bedreven. Ook passeren we een aantal traditionele Tibetaanse dorpjes. We overnachten weer in hetzelfde hotel in Lhasa.

Drigung Til

Vandaag maken we ons op voor een tocht van zo' n vijf uur naar het kloostercomplex van Drigung Til, ten oosten van Lhasa. De route erheen is schitterend. We passeren diverse kloosters en nomadenkampen. Her en der zien we kuddes grazende yaks. Overal wordt gerst verbouwd. Het Drigung Til klooster is gelegen tegen een bergwand vanwaar je een prachtig uitzicht over de vallei hebt. Doordat dit klooster met het openbaar vervoer niet te bereiken is komen hier vrijwel geen toeristen. Het klooster is een geliefde plek voor de zogenaamde sky burials. Van heinde en verre worden overledenen hiernaartoe gebracht. Via een steil pad lopen we in een uur omhoog naar de top van de berg waar deze begrafenissen plaatsvinden. De kans dat we een begrafenisceremonie mogen bijwonen is zeer klein, want het is officieel door de Chinese regering verboden, maar de plaats op zich is al heel bijzonder. Ook wel een beetje macaber: grote gieren cirkelen rond en overal liggen stukjes bot op de grond. Teruggekomen bij het klooster voeren de monniken net een begrafenisceremonie uit. Eén monnik zit in de neerdwarrelende sneeuw bij de kist en prevelt -samen met alle andere die op een kussentje tegen de muur zitten- zijn gebed. We overnachten in het klooster waar we het kloosterleven van dichtbij ervaren. De omstandigheden zijn zéér primitief. Er is geen wasgelegenheid. Wel krijgen we twee grote thermoskannen met heet water en een klein teiltje. En....het toilet is buiten in de vrieskou: een gat in de grond waardoor je behoefte langs de bergwand naar beneden valt.

Tidrum

Via een oude pelgrimsroute wandelen we in twee á drie uur naar het Tidrum nonnenklooster. Onderweg genieten we van het prachtige uitzicht: een diepe brede kloof met aan de overzijde de met sneeuw bedekte bergtoppen. We passeren kleine stroompjes waarin zich ijskristallen op de beplanting hebben afgezet en in de verte loopt een grote kudde yaks de bergwand op. Het klooster ligt verscholen in een kloof op ruim 4.500 meter hoogte. Bij het klooster zijn warmwaterbronnen waar we gebruik van maken. De Tibetanen gaan naakt het water in dus ook ik kleed me helemaal uit. Ik zie de Tibetaanse mannen naar me kijken. Ze lachen en gniffelen. Alhoewel het toch wel bijzonder voor ze moet zijn om een westerse man naakt in het warme water te zien stappen, kan ik hun gedrag niet echt verklaren. Ik lach zo spontaan mogelijk terug. Later blijkt dat het mijn lichaamsbeharing -en dan met name mijn dikke zwarte borsthaar- moet zijn geweest. Tibetaanse mannen hebben dat niet. Hun rode huid is (buiten hoofd en baard) volstrekt onbehaard. Het warme bad in zo'n fantastische omgeving laat een onuitwisbare herinnering achter. 

Gandan

We overnachten in Mendro Gungar. Na het ontbijt rijden we naar het imposant gelegen klooster van Gandan (4.500 m). Het laatste stuk kronkelt de weg zich steil omhoog. We bezoeken dit fotogenieke klooster, dat gedurende de Culturele Revolutie bijna volledig vernietigd is, maar inmiddels vrijwel geheel hersteld is. Als eerste lopen we de kora. Deze kora is volgens velen de mooiste van Tibet. Tijdens de pelgrimsroute rondom het klooster hebben we een panoramisch uitzicht over Tibet. Daarna bezoeken we het klooster. We hebben geluk: tijdens ons bezoek voltrekt er zich een bijzonder schouwspel. Monniken in rode mantels met oranje sjerpen en grote gele kappen (die een beetje op smurfenmutsen lijken) lopen slaand en blazend op oosterse instrumenten het klooster binnen. Daar houden ze stil. Er wordt een kwartiertje gebeden om daarna, onder hetzelfde hoorngeschal en geroffel, de gebedsruimte weer te verlaten. In de namiddag rijden we terug naar Lhasa.

 - vergezicht vanaf de kora in Gandan -

Gyantse

We beginnen nu aan onze reis over de Tibetaanse hoogvlakte naar Nepal. We klimmen langzaam omhoog naar de eerste pas, de Kamba-la, op 4.794 meter. Als we omkijken zien we slecht één groot, lang, slingerend pad: onze rijweg. Het uitzicht is spectaculair. Vanaf de Kamba-la zien we het hemelsblauwe Yamdrok Tso meer liggen. Wat een schitterend plaatje. Natuurlijk stoppen we en stappen we -ondanks de stevige ijzige vrieswind- uit om foto's te maken.

- het Yamdrok Tso meer in panoramic view -

Na een lichte daling rijden we langs de oevers van het langgerekte heilige meer. We passeren diverse dorpjes en in de verte zien we af een toe een nomadenkamp tegen de glooiende berghellingen. Na een uurtje stoppen we voor een korte wandeling en een picknick. Dan leidt de weg opnieuw de bergen in en we passeren de Karo-la, die 5.010 meter hoog is. Over de hoogvlakte rijden we naar de volgende pas. Op veel plaatsen zie je mannen en vrouwen met een kudde schapen of geiten. Soms zie je een Tibetaan met een yak die hooi of takken draagt. Na de laatste pas dalen we af en komen terecht in een brede vallei. Vanaf grote afstand zien we de burcht van Gyantse al liggen. Gyantse is een gemoedelijk plaatsje gelegen op 3.950 meter hoogte. We blijven hier twee nachten. De meeste huizen zijn in Tibetaanse stijl gebouwd en het dagelijks leven is nog zeer traditioneel. Wat opvalt zijn de yaks die -samen met een tas hooi- voor de huizen liggen; bij elk huis eentje. De mest geeft het exotische straatbeeld een alledaags karakter. Ook zien we hoe ambachtslieden (de decoratieve stroken op) een huis schilderen. Met een minuscuul penseeltje laten ze kunstzinnige patronen in een prachtige kleurschakering achter op het houtwerk. Hoewel het steeds meer uit het straatbeeld verdwijnt zie je hier nog hoofdzakelijk transport met paard en wagen. Gyantse krijgt hierdoor een beetje het straatbeeld van een western-stadje. Een zanderige hoofdstraat leidt ons naar het Palkhorklooster, dat gedomineerd wordt door de Kumbum-stupa van zeven verdiepingen hoog. Uiteraard bekijken we elk kamertje en nisje en klimmen we helemaal naar de top. Vanaf hier hebben we (wederom) een adembenemend uitzicht over de stad. Ook hier weer zien we de pelgrims eindeloos rondjes om de stupa lopen. Tot nu toe hebben we in Tibet vaak chicken of yak sizzler -een vleesgerecht dat "sissend" op een hete braadplaat wordt opgediend- en momo's (gebakken meel-en-water-deeg gevuld met vlees of groente) gegeten. Vanavond kiezen we voor de traditionele chinees. Dus ... eet ik voor de allereerste keer in mijn leven "echt" chinees. Het is ontzettend lekker !

- schilderwerk in Gyantse -

- stupa van Gyantse

Shigatse

In anderhalf uur rijden we naar Shigatse. Langs de weg wordt door mannen en vrouwen gezamenlijk op het land gewerkt. In de pauzes zitten ze gezellig bij elkaar in het veld met enorme thermoskannen vol yakboterthee. Van verre al zien we de gouden daken van het Tashilunpo klooster. Tibets tweede stad heeft door de recente migratie van vele Han-Chinezen langzaam maar zeker haar Tibetaans karakter verloren. Toch zijn delen van de stad nog heel Tibetaans en is het Tashilhunpo klooster misschien wel het allermooiste in zijn soort. Eigenlijk is het klooster een stad op zich. Er wonen nog zo’n 800 monniken en het is een populair pelgrimsoord. Overal lopen pelgrims met zakjes yakboter om de boterlampjes die in de kapelletjes staan brandend te houden. We starten met de kora. Onderweg maken we foto's van de stad. 

Op de terugweg lopen we door de stad en zien de lokale middenstand: een naaistertje borduurt een tafelkleed, een schrijnwerker figuurzaagt versieringen van een bed, een schilder penseelt een thanka, het levert allemaal schitterende indrukken op. Daarna bezoeken we het klooster. Met groot ontzag kijken we op naar de 26 meter hoge boeddha die zich in één van de drie met goud bedekte portalen bevindt. We overnachten in een eenvoudig hotelletje.

Sakya

We vertrekken vroeg. Vandaag bezoeken we het klooster van Sakya. De bergen onderweg hebben een enorme variatie in kleur en vorm. Langs de weg zien we de Tibetaanse boeren hun land bewerken: een houten ploeg met twee yaks ervoor. Het klooster staat imposant tussen de kleine omringende huisjes. Sakya betekent ‘grijze aarde’: het klooster en de gebouwen eromheen zijn grijsblauw geschilderd met brede verticale witte strepen. Het klooster van de Sakyapas ziet er heel anders uit dan de andere kloosters die we tijdens deze reis bezocht hebben. Monniken lopen hier rond in donkergele gewaden in plaats van de gebruikelijke rode gewaden van de Gelupgaorde. De bibliotheek van dit klooster is heel bijzonder. Duizenden boeddhistische teksten liggen opgeslagen tegen de wanden.

Rongbok   |   Mount Everest Base Camp

Vandaag rijden we van Sakya naar Shegar. We passeren de hoogste pas van onze reis: de Gyatso-la (5.220 m). Boven op de pas is de wereld letterlijk en figuurlijk adembenemend. De omgeving wordt steeds ruiger. In Shegar overnachten we in een eenvoudig guesthouse. Na Shegar bereiken we het Qomolangma Nature Preserve, het park waarin de Mount Everest ligt. Deze hobbelige rit van iets meer dan 100 kilometer duurt ongeveer vijf uur. De rit is geweldig met schitterende en overweldigende uitzichten. In de verte zien we de 8.800 meter hoge bergreus liggen. Vlakbij het Rongbuk klooster begint de 3 kilometer lange wandeling naar het Mount Everest Base Camp.

 Diezelfde dag nog lopen we in ruim een uur naar het 5.200 meter hoog gelegen kamp. Vanwege de hoogte en de koude wind is dit een redelijk zware, maar wel indrukwekkende wandeltocht. Het Base Camp is een fantastische plek; jammergenoeg het een beetje heiig, maar desondanks kunnen we de besneeuwde top goed zien. Uiteraard maken we hier de nodige foto’s en na een verblijf van een uurtje besluiten we om terug te wandelen. We overnachten in het guesthouse tegenover het hoogstgelegen klooster van Tibet op 4.980 meter. De overnachting is ook hier weer zéér eenvoudig en ... het is hier héél erg koud! ’s Morgens ligt er een dik pak sneeuw en …. het is onbewolkt. Dit levert een prachtig plaatje op. In de verte ligt de zonbeschenen Mount Everest te schitteren. Dus……….bezoeken we het base camp nog een keer. Nu met een busje. We rijden over het besneeuwd grindpad en genieten van de prachtige omgeving. Aan de voet van Mount Everest maken we weer een aantal foto’s en slaan de bergbeklimmers gade die hier -in de extreme vrieskou- hun tenten opgeslagen hebben. Ze wachten op goed klimweer. Teruggekomen genieten we vanuit ons guesthouse nog even van de fantastische aanblik die Mount Everest heet. Na de middag reizen we door naar Tingri (4.400 m) waar we overnachten.

The Last Resort

We staan vandaag vroeg op om naar de grensovergang met Nepal te reizen. We passeren de dubbele Lalung pas (5.200 meter) met weidse uitzichten op de hoogste Himalaya toppen. Het laatste stukje van Nyalam tot Zhangmu (het Tibetaanse grensplaatsje) is moeilijk begaanbaar, maar zeer spectaculair. Na de grensformaliteiten lopen we over de Friendshipbridge Nepal in. Hier stappen we op een Nepalese bus die ons naar onze accommodatie net over de grens brengt. Na ruim twee weken over het Tibetaanse plateau, met schaarse vegetatie, steen en gruis is de natuur in Nepal zeer uitbundig. Bomen, bananenplanten, bloemen, groene rijstvelden en kleurrijke Nepalezen vormen het decor. In plaats van yaks zien we waterbuffels. Nadat we lopend de 160 meter hoge hangbrug over de Bhote Kosi Rivier overgestoken zijn komen we aan bij ons resort waar we overnachten in een sfeervolle tent. Zittend voor onze tent in de exotisch tuin van het resort is het heerlijk bijkomen

Dhulikel

In de namiddag vertrekken we richting Dhulikel. Na een prachtige tocht door het Nepalese landschap komen tegen de avond bij ons hotel aan. Eigenlijk is het een resort: prachtige huizen staan hoog boven op een berg met een schitterend panoramisch uitzicht over de hele stad. 's Avonds genieten we hier van een overheerlijk diner. In de ochterd reizen we naar het vliegveld. Van daaruit vliegen we via Doha (Quatar) terug naar Amsterdam. We kijken terug op een onvergetelijke ervaring !

Foto

- Hepu Ri in Samye -

Video

A Trail in Tibet

Samen trekking in Tibet ? Laat je inspireren !!


GPS - Track

- Het GPS-Track in Google Earth -

De hele route bekijken in Google Earth?

De route zelf rijden met de GPS?

bottom of page