- Trails of the Unexpected -
Travelz
THE WAY OF ST. ANDREWS
Van 10 mei 2014 t/m 8 juni 2014 hebben Hans van Otterdijk (mijn fietsmaatje naar Santiago de Compostela, Rome en Praag) en ik de 2.200 km lange pelgrimstocht naar St. Andrews in Schotland per fiets afgelegd.
ARS AEMULA NATURAE
( de kunst wedijvert met de natuur )
St. Andrews
Tegenwoordig staat St. Andrews bekend als hoofdstad van het golfen en als oudste universiteitsstad van Schotland. Lang voordat de Old Course presidenten en professionals trok om op die gewijde grond te golfen trokken pelgrims vanuit heel Europa al naar dit afgelegen kunststadje om de relikwieën van de apostel Andreas te vereren. De machtige kathedraal die werd gebouwd om de relikwieën van de apostel te huisvesten is nu een ruïne.
Volgens een legende is Andreas, de visser uit Galilea die een van Jesus' eerste leerlingen was, in Patras in Griekenland als martelaar gestorven. De bewaker van zijn relikwieën, een monnik genaamd Regulus of Rule, zou halverwege de 4e eeuw een droom hebben gehad met daarin de waarschuwing dat de relikwieën in opdracht van keizer Constantius naar Constantinopel zouden worden verplaatst en de opdracht aan hem minstens iets ervan naar de 'uiterste grenzen van het rijk' te brengen. Hij ging vervolgens op reis met een tand, een armbot, een knieschijf en drie vingers van de rechterhand van de apostel. Zijn boot liep kennelijk schipbreuk op de oostkust van Schotland en daarmee kwamen de relikwieën terecht in de plaats die vervolgens de naam St. Andrews kreeg.
Crucifixion of St. Andrews
Mattia Preti (1613-1699)
Art Gallery of South Australia
De eerste beschreven pelgrimsreis naar St. Andrews werd gemaakt in 967 door een Ierse prins. Rond 1120 werd er op een landtong een grote kerk gebouwd, gewijd aan St. Regulus, om de relikwieën te huisvesten. Deze landtong kijkt uit over de stadshaven en ligt vlak bij de plek waar het eerste geestelijke bouwwerk in dat gebied heeft gestaan, dat zelfs nog ouder is dan het verhaal van de aankomst van de beenderen van de apostel. De 30 meter hoge St. Rule's Tower staat er nog en is een opvallend baken voor zeelieden en vissers die de haven naderen. Halverwege de 12e eeuw werd er een gemeenschap van Augustijner monniken opgericht om op de schrijn toe te zien en te zorgen voor een gepaste religieuze en liturgische aanwezigheid. De groei van hun gemeenschap, samen met de steeds grotere aantallen pelgrims, gaf aanleiding tot de bouw van een veel grotere kathedraal. In 1160 werd begonnen met de bouw, maar de kerk werd pas in 1318 gewijd, vier jaar na de overwinning van Robert the Bruce op de Engelsen bij Bannockburn, een overwinning die werd toegeschreven aan het ingrijpen en de voorbeden van Andreas. Met een lengte van 140 meter was St. Andrews Cathedral verreweg de grootste kerk in Schotland. De kerk was slechts iets kleiner dan de Engelse kathedralen in York en Durham en 12 meter langer dan de kathedraal in Santiago de Compostela.
- St. Andrews Cathedral -
Tegenwoordig biedt de kathedraal nog steeds een indrukwekkend aanzicht, ondanks het feit dat het bouwwerk als gevolg van de protestantse reformatoren in 1599 een ruïne is geworden. De uiteindelijke bestemming voor pelgrims was de reliekkapel, die zich vrijwel zeker in de oosthoek achter het hoogaltaar bevond. De relikwieën zelf werden bewaard in een met stenen afgezette kist die bekend staat als de Mòr Breac en die tijdens belangrijke feesten, waaronder St. Andrews Day op 30 november, in processie door de stad werd gedragen. De hoogtijdagen van de pelgrimsreizen naar St. Andrews duurden van het midden van de 12e eeuw tot het begin van de 16e eeuw. De stad werd dusdanig opgezet dat er pelgrimsprocessies konden plaatsvinden. Twee brede straten, North Street en South Street, waren zo aangelegd dat ze een circulaire verkeersstroom van eenrichtingsverkeer op gang brachten om de pelgims van en naar de kathedraal goed te laten doorstromen. Daartussen lag Market Street waar zich talloze kooplieden bevonden die zich richtten op de fysieke behoeften van de pelgrims. Aan hun spirituele behoeften werd voldaan door de grote religieuze orden, die grote huizen bouwden in St. Andrews. Ook waren er gastenverblijven en hospitiums voor pelgrims. De grootste daarvan, gewijd aan de heilige Leonardus en met speciale voorzieningen voor leprozen, werd heel dicht bij de kathedraal gebouwd. De kapel die bij dit hospitium hoorde en die in 1904 is hersteld na eeuwenlang in puin te hebben gelegen, wordt nu gebruikt door de universiteit: gedurende het semester wordt er elke donderdagavond om 22.00 uur een kaarsverlicht avondgebed gehouden. In de nabije omgeving bevinden zich de indrukwekkende restanten van het middeleeuwse poortgebouw naar het kathedraalterrein bij de Pends, waardoorheen pelgrims vanuit de haven omhoog liepen. Een flink aantal pelgrims reisde waarschijnlijk over zee naar St. Andrews. De stad verwierf een internationale reputatie, ook al kon de plaats nooit wedijveren met Santiago of Rome.
Reisgids
Nederland & België
Topogids LF 51 - Kemperoute
Fietsen van Eindhoven naar Antwerpen
Samenstelling, foto's en teksten: André Maas
Uitgever: Prof. Dr. Urbain Claes, Grasmarkt 61, Brussel
ISBN: -
België
Antwerpen - Noordzee
Eric van Gucht, Jean Thélene en Louis de Schrijver
Foto's: Annie Thys
Uitgever: Gie Beirnaert, van Stralenstraat 40, Antwerpen
ISBN: 978-90-813-9641-7
Engeland & Schotland
Informatiebrochure North Sea Cycle Route
Auteur: Wouter Baazen
Uitgever: Europafietsers
NL - B - UK
The Way of St. Andrews - Tourist Information
Auteur: Antoon Reijnders
Uitgever: Cycle2Explore
Fietsroute
De route door Engeland voert door allerlei soorten landschappen: langs de kust en door het binnenland, door heidevelden en bossen, industriegebieden en havens, moerasland en rietland, steden met kathedralen, marktstadjes, lommerrijke landweggetjes, schilderachtige dorpjes en….......langs minstens 11 kastelen !
Harwich, eindpunt van het Engelse deel van de North Sea Cycle Route
Londen, met Tower Bridge, Westminster Palace, Big Ben en St. Paul's Cathedral
De Angelsaksische begraafplaats van Sutton Hoo
Colchester, de oudst gedocumenteerde stad van Engeland
Pelgrimsoord Walsingham
Het golvende landschap en de vredige dorpjes in Norfolk & Suffolk, inspiratiebron voor vele kunstschilders
Norwich, met een kathedraal, een kasteel en 365 pubs !
Weidse uitzichten en het mysterieuze moeraslandschap
Yorkshire en Lincolnshire Wolds (heuvelland) en de kathedraalstad Lincoln
Beverley met de Minster (domkerk)
De haven van Hull en de indrukwekkende 1½ kilometer lange hangbrug over de rivier de Humber
Romeinse, Viking- en middeleeuwse stad York
De opwindende rit over de steile hellingen van het North York Moors National Park
Durham met de kathedraal en het kasteel die beide op de Werelderfgoedlijst staan
Tyneside en Teesside; bakermat van de industriële revolutie
Gezellige badplaatsjes en spectaculaire kusten
De glooiende kustvlakten van Northumberland met panoramische uitzichten op zee
Het grootste gedeelte van de route loopt over rustige landweggetjes, met een aantal stukken over fietspaden door steden en over voormalige, omgebouwde spoorlijnen. Onderweg staan vele pubs, winkels, eethuisjes, restaurants en overnachtingsmogelijkheden.
Routekaart
Reisschema
Datum
10 mei
11 mei
12 mei
13 mei
14 mei
15 mei
16 mei
17 mei
18 mei
19 mei
20 mei
21 mei
22 mei
23 mei
24 mei
25 mei
26 mei
27 mei
28 mei
29 mei
30 mei
31 mei
01 juni
02 juni
03 juni
04 juni
05 juni
06 juni
07 juni
08 juni
Van
Liessel
Kasterlee
Stekene
Eede
De Panne
Grand Fort Philippe
Sandwich
Upchurch
Londen (Abbeywood)
Londen (Edmonton)
Hatfield Peveral
Bramford
Halesworth
Foulsham
Sandringham
Fleet Hargate
Rustdag
Lincoln
Barton upon Humber
Driffield
Scarborough
Castleton
Hartepool
South Shields
Creswell
Bamburgh
Norham
Galashiels
Musselburgh
Kinross
Naar
Kasterlee
Stekene
Eede
De Panne
Grand Fort Philippe
Sandwich
Upchurch
Londen (Abbeywood)
London (Edmonton)
Hatfield Peveral
Bramford
Halesworth
Foulsham
Sandringham
Fleet Hargate
Lincoln
-
Barton upon Humber
Drifield
Scarborough
Castleton
Hartepool
South Shields
Creswell
Bamburgh
Norham
Galashiels
Musselburgh
Kinross
St. Andrews
Afstand
89 km
93 km
63 km
80 km
56 km
56 km
89 km
61 km
57 km
92 km
76 km
76 km
94 km
74 km
71 km
103 km
-
92 km
68 km
73 km
59 km
94 km
56 km
76 km
67 km
65 m
66 km
80 km
66 km
59 km
Zwaarte
● ○ ○ ○ ○
● ○ ○ ○ ○
● ○ ○ ○ ○
● ○ ○ ○ ○
● ● ○ ○ ○
● ● ○ ○ ○
● ● ○ ○ ○
● ● ○ ○ ○
● ● ○ ○ ○
-
● ● ● ○ ○
● ● ● ● ●
● ● ○ ○ ○
● ● ● ● ●
● ● ○ ○ ○
● ● ○ ○ ○
-
● ● ● ○ ○
● ● ● ○ ○
● ● ● ○ ○
● ● ○ ○ ○
● ● ● ● ○
● ● ● ○ ○
● ● ● ● ○
● ● ● ● ○
● ● ● ○ ○
● ● ○ ○ ○
● ● ● ○ ○
● ● ● ○ ○
● ● ● ○ ○
Hoogteprofiel
- Het hoogteprofiel van The Way of St. Andrews -
Reisverslag
19-04-14 | Drie weken voor vertrek
Na onze fietstochten naar het graf van St. Jacob in Santiago de Compostela en dat van St. Petrus in Rome, zijn we op 10 mei 2014 op de fiets gestapt voor de 2.200 km lange pelgrimstocht naar de relikwieën van St. Andreas in Schotland. Tegenwoordig staat St. Andrews bekend als hoofdstad van het golfen en als oudste universiteitsstad van Schotland. Lang voordat de Old Course presidenten en professionals trok om op die gewijde grond te golfen trokken pelgrims vanuit heel Europa al naar dit afgelegen kunststadje om de relikwieën van de apostel Andreas te vereren. De machtige kathedraal die werd gebouwd om de relikwieën van de apostel te huisvesten is nu een ruïne.
Volgens een legende is Andreas, de visser uit Galilea, die een van Jesus' eerste leerlingen was, in Patras in Griekenland als martelaar gestorven. De bewaker van zijn relikwieën, een monnik genaamd Regulus of Rule, zou halverwege de 4e eeuw een droom hebben gehad met daarin de waarschuwing dat de relikwieën in opdracht van keizer Constantius naar Constantinopel zouden worden verplaatst en de opdracht aan hem minstens iets ervan naar de 'uiterste grenzen van het rijk' te brengen. Hij ging vervolgens op reis met een tand, een armbot, een knieschijf en drie vingers van de rechterhand van de apostel. Zijn boot liep kennelijk schipbreuk op de oostkust van Schotland en daarmee kwamen de relikwieën terecht in de plaats die vervolgens de naam St. Andrews kreeg.
Traditiegetrouw vertrekken we weer vanaf de kerk in Asten. Franka en Nelly fietsen weer een stukje met ons mee en -zoals gebruikelijk- nemen we dan afscheid na een lekkere gezamenlijke maaltijd. Franka en Nelly fietsen terug naar huis; Hans en ik fietsen dan via Nederland en België door naar Calais in Frankrijk waar we met de veerboot oversteken naar Dover in Engeland. Van daaruit gaat het via St. Pauls Cathedral in Londen verder noordwaarts naar Schotland.
Uiteraard zijn alle voorbereidingen hiervoor nu in volle gang: routeboekjes gekocht, GPS-track's gemaakt en 'n lijstje met campings aangelegd. Binnenkort alle kampeerspulletjes nog even zorgvuldig controleren en -uiteraard- de fiets netjes poetsen.
Over drie weken is het dan eindelijk weer zover.
Ik heb er zin in !!
07-05-14 | Drie dagen voor vertrek
Gisteren in de ochtend maar meteen even contact opgenomen met de pastorie in Liessel. Noud Engels neemt zoals te doen gebruikelijk de telefoon op. Nadat in mezelf bekend heb gemaakt vraag ik (voor alle zekerheid) eerst even of hij mij herkend. Ja, hoor: "Reijnders van de Nieuwstraat die op de fiets naar Santiago en Rome is geweest". Nadat ik hem heb verteld dat we dit keer naar de relikwieën van St. Andreas in Schotland willen fietsen en ik het fijn zou vinden om weer een stempeltje van onze parochie in mijn Pelgrimspaspoort te krijgen, zegt hij dat ik meteen, of -als ik wil- een half uurtje later, langs kan komen. Als ik hierop aangeef dat het dan een half uurtje later wordt omdat ik mezelf nog moet scheren zegt ie: "Da gift niks, ne missionaris mag unnen board hebbe". Twintig minuten later sta ik voor de deur van de pastorie. Ik bel aan, Noud doet open en hij nodigt mij van harte uit om naast Mijnheer Pastoor te gaan zitten. De koffie wordt ingeschonken en meteen komen er allerlei vragen op me af. Ik vertel in geuren en kleuren over onze eerdere fietstochten, hoe leuk we dat vinden, dat we van camping naar camping fietsen, in een tentje slapen en hoe steil de Pyreneeën, de Alpen en het Fichtelgebergte zijn. Even later zet Pastor van Eerd héél zorgvuldig het parochiestempeltje in het eerste vakje. We keuvelen nog even, drinken nog een kop koffie en onder dankzegging verlaat ik de pastorie. Noud wenst me nogmaals een allerbeste reis en zwaait me uit. Met meer dan een goed gevoel fiets ik huiswaarts; het gaat er nu toch echt van komen.
10-05-14 | Het vertrek in Asten
11-05-14 | De eerste etappe (volgt)
08-06-14 | Het einddoel bereikt ...
-- onze fietsen voor St. Andrews Cathedral -
-- Het pelgrimspaspoort met de vele stempeltjes -
Foto
- Fort Railway Bridge -
Alle foto's bekijken? Klik op THE WAY OF ST. ANDREWS
Video
St. Andrews | Cathedral & Castle
"A montage of drone footage taken from around the seaside town of St Andrews in Scotland. A town famed for its involvement in the history of the game of golf also contains some highly historic sites such as the St Andrews Cathedral and Castle. Video includes shots of the town of St Andrews, Ruined Cathedral and castle overlooking the North Sea"
Ook naar St. Andrews fietsen? Laat je inspireren !!